29. november 2021

NovembrilĂ”puline heietus😉

TĂ€na saaks mu emapoolne vanaema 98. Teda ei ole ma oma silmaga nĂ€inud. Ta suri noorelt, 41aastasena. Mina tulin siia ilma 6 aastat hiljem. See-eest teine vanaema (isaema), kellega pikki aastaid ka ĂŒhe katuse all elasime, oli lahkudes 95-aastane.

JĂ€in tĂ€na just mĂ”tlema oma emapoolsete sugulaste peale. Just suhteliselt lĂ€hedaste peale. Ma ei tea, kelle poolt see pĂ€rit on, aga nii mitmelgi on suur jutustamise oskus ja vajadus. Oma loomult ei kuulu ma nende hulka. Jaa, vajadusel ma vĂ”in olla ka jutukas, omade ja sĂ”prade keskel, aga esinemise ambitsioon ja kĂ”igiga rÀÀkimise soov mul puudub. Aga mu ema ja onu vĂ”ivad igal kell ja igas olukorras iga suvalise inimesega jutule saada. Eriti ema muidugi! Ta on ses suhtes fenomenaalne! Ja telefonisuhtluses on ta ĂŒletamatu.

Üldse paneb mind imestama, kuidas inimesed suudavad mitte millestki nii palju rÀÀkida. Juttu on palju, aga asja ennast ei ole kopka eest. Ehk siis ei iva ega tuuma (pointi, kui soovite!) Ja on tĂ€itsa vĂ”imalik ka kirjutada nt lehekĂŒlg teksti, nii et sĂ”nu, juttu on palju, aga sisu ei ole! Olen seda kogenud. Mitte et ma enda kirjutatut nii kriitiliselt hindaks, kaugel sellest! Lihtsalt olen pidanud mitmeid tekste lugema ja toimetama. Kui see sĂ”navaht laiali puhuda, siis ei jÀÀ jĂ€rele suurt midagi...
Mu oma ema on ka selliseks muutunud, et vĂ”ib pikalt rÀÀkida midagi ĂŒtlemata... Ise ta leiab, et on vanaks jÀÀnud ja palju lobisema hakanud😉 Nojah, loll kes vabandust ei leia, öeldakse omakorda selle peale😛 Vahel ma lihtsalt ei jaksa ta heietusi kuulata vĂ”i siis pĂ€evaaruandeid. No kes jaksaks iga pĂ€ev kuulata (ja vaimustuda) tavalistest argitoimetustest (a la keetsin putru, sĂ”in putru, tĂ”in puid ja kĂŒtsin ahju...) Asjast, asjast! - ĂŒritan vahel tuumani jĂ”uda tahtes tagant torkida. MĂ”nikord eraldubki see terake sĂ”kaldest, pahatihti aga mitte...

Loen praegu vastikult head raamatut. Vastik ja hea! Just tĂ€pselt nii. Mulle tohutult meeldivad mitmed mĂ”tted, vĂ€ljendid, lihtsalt nii minu masti ja mulle sobivad. Kuidagi nii tĂ€ppi. Samas on liiga palju otseĂŒtlemisi. Mulle meeldiks rohkem lĂ€bi lillede ja siivsamalt. [Aga miskipĂ€rast ei ole ma siiani ĂŒhtegi lehekĂŒlje numbrit kirja pannud, et pĂ€rast talletada?!?]

Eelmise lĂ”igu illusteerimiseks just ĂŒks loetud katkend:
"See oli igav. See oli igav vestlus, sÀÀrane, mille kohta tead juba ette, mida teine ĂŒtleb, ja seejĂ€rel, mida ise ĂŒtled. Aimasin kogu vestlust ette, edasi ja tagasi, algusest lĂ”puni..."

Mis raamatust jutt, sellest saate teine kord teada😛

2 kommentaari:

  1. Ma ei nuputanudki praegu raamatut vĂ€lja ja leebelt öeldes tekitab see nĂŒĂŒd mul peavalu :) Huvitav, kas ma olen lugenud?

    VastaKustuta
  2. Ehhee!:) Leevendan Su peavalu, kindlasti oled lugenud, ja avaldan saladuskatte all, et vihjatud raamat on "Surmahaigus" (Nina Lykke).

    VastaKustuta