16. november 2021

"Minu Kihnu"


Mare Mätas. Minu Kihnu: külas või külata.
Petrone Print, 2021
272 lk., ill.

Hoogne, ladus. Laia, Kihnule omase keelepruugiga raamat. Olgugi, et meretagune värk ja eraldatus jne, siis kohati oli küll väga sündmuste keerises viibija tunne😀 Et pole hoo ega hoobi vahet. Üks filmija tuleb, teine läheb, üks ekskursioonigrupp järgneb teisele.

Vahepeal takerdus mu lugemine grammatikasse. Juurdlesin jälle teemal "nii et" versus "nii, et"... 😏 Nii et pole midagi parata, mitu korda oli tarvis tagasi võtta ja uuesti lehekülge, lõiku või lauset alustada😜 Minu kiiksud!🙈

Aga Kihnu on ikka täiesti omaette nähtus kogu oma eheduses.

Mõned kõnekad katkendid ka:

Kihnlase meelest on ebaviisakas seada üksikisiku huvid ettepoole üldistest. Kihnlane otsib pidevalt tasakaalu ja keskpunkti, mistõttu tunduvad veidrana inimesed, kes toitu raiskavad või valivad (näiteks veganid), oma maailmavaadet peale suruvad ega hinda maailma mitmekesisust või taipa kultuuriloo kujunemise põhjuste pragmaatilist olemust või teevad kõik oma tegelikud või väljamõeldud haigused teiste mureks.

***

Salme on heatahtlik inimene, kurjust on temas minimaalselt, viha ei pea ta kunagi ja riiu korral otsib alati lepitust. Tülisid tema kärsitu ja pisut koleerilise olemuse tõttu vahel ikka tekib, kuid siis teeb ta kõik endast oleneva, et leida lahendus, ja head suhted jätkuvad.

***

...kokandus on tema kirg, ta ei söö kunagi kahte päeva järjest sama toitu, vaid kogu aeg kiedäb [teeb süüa, keedab süüa]

***

2021. aasta talvel ... on Virve just saanud 93aastaseks ja tema suurim soov on veel kaua elada. Tema elu on ilus ja hea, lapsed ja lapselapsed hoolitsevad tema eest, pakutakse esinemisvõimalusi, nii palju on veel teha, näiteks laule luua, näidendeid kirjutada ja lavastada. Virve on tänu oma loomingule, paljudele ülestähendustele ja säravale karakterile saavutanud surematuse. /.../
See, et üks lihtsat elu elanud Kihnu naine on saavutanud sellise tuntuse, on omaette saavutus ja iga kritiseerija, kadestaja või alahindaja proovigu ise sellise energiaga elada!

***

...Kihnu traditsioonide hoidjad on tõesti naised, eriti mis puudutab inimese eluringi olulisi aspekte, millest tähtsaim on pulm. Niisamuti on regilaulu ning käsitöö elushoidmise või matustega, mille korraldajad ja eestvedajad on alati naised. Või võtame Kihnu kiriku - see oleks ammu uksed sulgenud, kuid poleks olnud kangeid naisi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar