4. aprill 2024

"Siin ja praegu"


Santa Montefiore. Siin ja praegu. 
Tallinn: Varrak, 2023
Tõlkija Tiina Viil.
358 lk.
Varraku ajaviiteromaan

Ääretult sümpaatne ja liigutav lugu. Veidi kurb ka, selline naer läbi pisarate lugu...

Romaanis on väga kenasti, empaatiliselt ja delikaatselt lahti kirjutatud dementsuse teema.

Kui tundub, et elus on mõõn või mõni raske hetk, siis tasub endale esitada küsimus: mis praegu, hetkel halvasti on? Ja siis enamasti selgub, et tegelikult polegi midagi halvasti, kõik on hästi hoopis.

Seekordsed väljakirjutused on "suvalised", sutsakas siit, teine sealt...

"Minu majas pole midagi aastaajalist, kullake. Mul on talvel tulbid ja suvel iileks. Mulle meeldib see, mis mulle meeldib ja ma ei lase tavadel endale midagi ette kirjutada."

Marigoldi põhiline probleem oli varjata oma hirme pere eest. Ta ei tahtnud neid muretsema panna.

Memm oli otsustanud tütre allakäiku mitte aktsepteerida. "Tänapäeval tahavad kõik kõike sildistada. Nii kui on väiksemgi kõrvalekalle normist, leidub sellele silt, diagnoos, teraapia - ja terapeut. See kõik tuleb Ameerikast. Igaühel on midagi viga. Düsleksia, autism, Asperger, Alzheimer, dementsus - aga inimesed on lihtsalt inimesed ja nad ei ole ühesugused. Marigoldil on ealised iseärasused ja ongi kõik. Minu ajal nimetati seda vananemiseks. Aga kui te kõik tunnete ennast paremini, kui saate talle sildi külge panna, siis laske aga käia." 

Memm oli tõeline jutupaunik. Suze mõtles, et vanade inimestega ongi see häda, et nad ei oska oma lugusid toimetada. Nad muudkui räägivad ja räägivad. Tähtsusetud üksikasjad, pikad tüütud heietused. See tegi ta närviliseks.

Memm ei olnud kukkunud ega kaela murdnud, mis oli väga hea, aga nüüd väitis ta, et küllap must jää ta võtab, sest erinevalt lumest oli seda võimatu näha.

Daisyl oli vaja aega, et mõelda. Ta oli ju Lucast lahku läinud ainult seetõttu, et mees polnud valmis andma talle seda, mida ta tahtis. Nüüd oli Luca nagu välk selgest taevast kohale ilmunud ja pakkus Daisyle kõike, mida ta tahtis. Mis seisu jättis see Daisy ja Tarani? Tarani, keda ta armastas. Kas ta armastas veel Lucat? Ta polnud kindel. Kas ta armastas lihtsalt Luca tuttavlikkust? Kindlustunnet? Tuntusetunnet? Kas ta armastas neid mõlemaid? Kas oli võimalik armastada samal ajal kahte meest?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar