26. aprill 2024

Usuküsimus

FB-st võib leida igasuguseid toredaid asju, lugusid, mõtisklusi. Ka palju jama muidugi. Ja enamasti jama. Aga seda suurem on rõõm, kui satud päris pärlite otsa. Seekordne leid on järgmine:

Üks ülikooli professor esitas oma õpilastele järgmise küsimuse:

- Kõik, mis eksisteerib, on Jumala loodud?

Üks õpilane vastas vapralt:

- Jah, Jumala loodud.

- Kas Jumal lõi kõik? - küsis professor.

"Jah, söör," vastas õpilane.

Professor lisas:

-Kui Jumal lõi kõik, siis Jumal lõi ka kurjuse, kuna see on olemas. Ja selle põhimõtte järgi, et meie teod määravad meid ennast, siis on Jumal kuri.

Õpilane jäi sellist vastust kuuldes vait. Professor jäi endaga väga rahule. Ta kiitles õpilaste ees, et nad tõestasid taas, et usk Jumalasse on müüt.

Teine õpilane tõstis käe ja ütles:

- Kas ma tohin teile ühe küsimuse esitada, professor?

"Muidugi," vastas professor.

Õpilane tõusis püsti ja küsis:

- Professor, kas külm on olemas?

- Mis küsimus? Muidugi on see olemas. Kas sul on kunagi külm olnud?

Õpilased naersid noormehe küsimuse peale. Noormees vastas:

- Tegelikult, söör, külma pole olemas. Füüsikaseaduste kohaselt on see, mida me külmaks peame, tegelikult soojuse puudumine. Inimest või objekti saab uurida selle järgi, kas sellel on energiat või kas see edastab energiat.

Absoluutne null (-460 kraadi Fahrenheiti) on soojuse täielik puudumine. Kogu aine muutub inertseks ja ei suuda sellel temperatuuril reageerida. Külma ei eksisteeri. Lõime selle sõna kirjeldamaks seda, mida tunneme soojuse puudumisel.

Õpilane jätkas:

- Professor, kas pimedus on olemas?

— Muidugi on see olemas.

- Te eksite jälle, söör. Ka pimedust pole olemas. Pimedus on tegelikult valguse puudumine. Me võime uurida valgust, kuid mitte pimedust. Saame kasutada Newtoni prismat, et lahutada valget valgust mitme värvi vahel ja uurida iga värvi erinevaid lainepikkusi. Pimedust mõõta ei saa. Lihtne valguskiir võib murda pimeduse maailma ja seda valgustada. Kuidas teha kindlaks, kui tume teatud keskkond on? Mõõdate, kui palju valgust seal esineb. Kas pole nii? Pimedus on termin, mida inimene kasutab valguse puudumisel toimuva kirjeldamiseks.

Lõpuks küsis noormees professorilt:

Söör, kas kurjus on olemas?

Seekord vastas professor:

- Muidugi, nagu ma enne ütlesin. Me näeme teda iga päev. Julmus, arvukad kuriteod ja vägivald kogu maailmas. Need näited pole midagi muud kui kurjuse ilming.

Sellele vastas õpilane:

- Kurjust pole olemas, söör, või vähemalt ei eksisteeri seda enda jaoks. Kurjus on lihtsalt Jumala puudumine. See on nagu pimedus ja külm – inimeste loodud sõna, mis kirjeldab Jumala puudumist. Jumal ei loonud kurjust. Kurjus ei ole usk ega armastus, mis eksisteerivad valguse ja soojusena. Kurjus on jumaliku armastuse puudumise tagajärg inimsüdames. See on selline külm, mis tuleb siis, kui soojust pole, või pimedus, mis tuleb siis, kui valgust pole.

Õpilase nimi oli Albert Einstein.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar