1. märts 2023

"Nomaadimaa"

Jessica Bruder. Nomaadimaa: kuidas 21. sajandi Ameerikas ellu jääda.
Inglise keelest tõlkinud Mari Tiitsmaa
Koolibri, 2022
284 lk.

Üks tõeliselt mõtlemapanev ja kaasakiskuv lugu. Inimestest, kes on (erinevatel põhjustel) kaotanud kodu ja enamasti ka (püsiva) töö. 

Nad ise nimetavad end majatuteks, mitte kodututeks. Neil puudub traditsiooniline eluase - maja või korter, ent ometi on kodu, olgu selleks siis matkabuss või muu neljarattaline.

Raamatu põhjal on vändatud ka film, mis 2021. a. kandideeris Oscarile ja sai neid lausa kolm tükki! Linastus PÖFFil ja jõudis Eestiski kinolevisse. Viletsa kinokülastajana pean tunnistama, et ei ole filmi näinud. Seega võrdlusmoment puudub.

USA on kõigist arenenud riikidest kõige ebavõrdsem ühiskond. Ameerika Ühendriikide kodanike vahelist ebavõrdsust võib võrrelda sellega, mis toimub Venemaal, Hiinas, Argentinas ning sõjast räsitud Kongo Demokraatlikus Vabariigis.
Ja ehkki olukord on juba niigi halb, muutub see tõenäoliselt ainult hullemaks.

Lõppude lõpuks ei suuda enam miljonid ameeriklased endale lubada tavapärast keskklassi eluviisi. Kogu riigis on inimeste köögilauad täis maksmata arveid. Tuled põlevad hilise ööni. Samu arvutusi korratakse ikka ja jälle, kuni kurnatuseni, kuni pisarateni välja. Palk miinus toiduraha. Miinus arstiarved. Miinus krediitkaardivõlad. Miinus kommunaalkulud. Miinus õppelaen ja autoliising. Miinus suurim kuluartikkel - üür.
Vastuolu sissetulekute ning väljaminekute vahel kasvab, tekitades küsimuse:
Millest sa oled nõus loobuma, et elus püsida?
Enamik inimesi, kes selle dilemmaga silmitsi seisab, ei asu siiski autosse elama. Neid, kes seda teevad, võib võrrelda indikaatorliikidega - nii nimetavad teadlased organisme, mis annavad märku suurematest mutustest ökosüsteemis. (lk 257) 

Kui loed veel järgnevaid kirjutisi, siis saad rohem teada:

http://www.marijaanus.com/2022/04/raamat-nomaadimaa-ehk-lugu-sellest-kui.html

https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/nailiselt-vaba-ratastel-elu/

http://danzumees.blogspot.com/2020/11/nomadlandnomaadimaa-usa-2020-3film.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar