17. juuni 2014

Hümn abielule

Täna, kui on armastuse aastapäev ja abielu aastapäev, on eriliselt põhjust laulda hümni armastusele ja abielule.
See on suur ime ja imeline kogemus, et minu ellu on juhitud inimene, keda saan kutsuda oma armsaks abikaasaks ja parimaks sõbraks.
Mees ja naine koos moodustavad ühe terviku, öeldakse isegi, et mees+naine=inimene.
Mäletan, kuidas üks hea tuttav ütles mulle peale abiellumist, et on ju nüüd kohe hoopis teine tunne, ikkagi nagu kõrgem seisus. Jah, see on tõesti hea, tugev tunne. Abieluseisus on üks vägev seisus ja igatahes kõrgem ja parem seisus!
Abielu on hea koolitaja. Abielukoolitustel ei saa abielu ja suhteid õpetada. Soovitusi, nõuandeid, neid, jah, võib muidugi ju jagada. Iseasi, kas kellelgi neist kasu on. Sest teoorias võib igaüks väga tark olla, aga elu reaalsus kujuneb paraku ikka teistsuguseks. Oluline on tunda ja tajuda teist inimest enda kõrval. Teha ja öelda seda, mida tahad, et sullegi tehakse või öeldakse. Eks vahel on vaja öelda ka seda, mida ei taha öelda ja mida ei taha ise kuulda, aga sedagi tuleb teha armastusega. Isegi kui on pahaselt midagi öedud, siis hiljem saab armastavalt andeks paluda... See on vahel väga ilus ja kirgastav.
Abielus ei tõotata igal päeval teineteisele igavest armastust. Kuigi seda on vahel ikka hea kuulda küll! Igapäevases elus on lihtsalt võrratu kogeda  ühtekuuluvustunnet, meie-tunnet, toetavat lähedust, pilku, sarnast mõttemaailma... Vahel ka keset päeva tulvavat igatsust ja hellust eemalviibiva armsa inimese vastu.
Laura Remmel (Põldvere): “Tänapäeval kohtab palju mõtteviisi, et peab proovima erinevaid suhteid, kuid kokkuvõttes see ju laastab. Inimene aina avab end, suhe ei toimi, ta saab haiget, läheb uuele ringile – ja muutub järjest kinnisemaks ja õnnetumaks... Paljud ei abiellugi. Paljud abielluvad lõpuks ära, sest lapsed on juba majas. Abielu sõlmitakse aga siiski mehe ja naise vahel. See näitab kokkukasvamist, vastutust ja perekonna loomist. See on suurepärane manifest armastusele.”

Ei leidnud otse abielu ülistavat laulu, aga täna, abielu aastapäeval, on just väga sobilik armastusele hümni laulda:

Sel ööl on armastuse aastapäev
On nii loomulik, et Sind taas näen
Sel ööl kardin katab aknaid ja linnamüra lakkab
Kui ma Sind armastan

Sel ööl saab jälle täis üks aastaring
On veel nii tänulik ja helge hing
Sel ööl Sind pilvedele üles ma kergelt kannan süles
Kui ma Sind armastan sel ööl

Sel ööl saab jälle täis üks aastaring
Lendab kesköö hääl me kambris kui kuldne lind
Sel ööl me justkui sulame üheks
Tahaksin hoida Sind, olla Su leekiv hing sel ööl

Sel ööl on armastuse aastapäev
Kõik muu selle kõrval varju jääb
Sel ööl on armastuse lõõmu ja armastamisrõõmu
Kui ma Sind armastan

Sel ööl saab jälle täis üks aastaring
Lendab kesköö hääl me kambris kui kuldne lind
Sel ööl me justkui sulame üheks
Tahaksin hoida Sind, olla Su leekiv hing
Sel ööl on armastuse aastapäev
See öö


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar