18. veebruar 2017

Küpsetamise lainel

Paar päeva olen köögis usinalt küpsetanud. (Sünnipäev on selleks hea põhjus.)
Täna valmis kapsapirukas. Olen seda varem ka teinud, seega tuntud headuses. Mulle meeldib just see tainas, mis on hästi käideldav ja vormitav.
Retsept on võetud Pirukaraamatust (ilmunud 1999), kus piruka autoriks on Ene Preem, kes võitis pirukakonkursil 4. koha.
Leidsin selle retsepti tegelikult ka Toidutarest, kus ta figureerib parima kapsapiruka nime all, ja ka Nami-Namist kui eriti hea kapsapirukas juustu ja tilliga.
Aga "vana kooli" inimesena eelistan ma ikka paberkandjaid:)

Retsept siis selline:

Taigen:
250 g võid (originaalretseptis margariin)
250 g kohupiima või kodujuustu
350 g (5,25 dl) jahu
0,5 tl soola
1 tl suhkrut

Kate:
1-1,5 kg värsket kapsast
200 g juustu (riivitud)
4 muna
200 g hapukoort
soola, suhkrut ja hakitud tilli

Kõigepealt tuleks kapsas peeneks hakkida ja vähese veega poolpehmeks hautada. Nõrutada, jahutada. Maitsestada soola, suhkru, hakitud tilli, soovi korral ka pipraga jms.
Segada toasoe või, kohupiim, jahu, sool ja suhkur ühtlaseks taignaks. Pane veidikeseks külma.
Suru tainas ahjuplaadi põhjale ning äärtele. Laota kapsas ühtlaselt taignale, puista peale riivitud juust. Sega munad ja hapukoor, lisa pisut soola, vala ühtlaselt kattele.
Küpsetada 200kraadises ahjus 20-30 minutit.

Pirukas enne ahjuminekut

Küpsenud pirukas
Paar korda küpsetasin ka maisijahu ja marjadega kohupiimakooki. Tuli väga mõnus kook! See jääb kindlasti mu kookide edetabelisse. Maisijahu on mõnus vaheldus ja alternatiiv nisujahule. Nii saab täiesti laktoosi- ja gluteenivaba koogi, kui kasutada lisaks maisijahule ka laktoosivaba võid ja kohupiima. Meie poelettidel on need tooted kõik kenasti olemas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar