5. märts 2018

Glasgow on parem kui Edinburgh

Tiina Tambaum. Šotimaa: Glasgow on parem kui Edinburgh.
Päeviku vormis kerge lugemine. Lõpetuseks, nagu ikka ehtsas reisijuhis, annab autor ülevaate "10 paigast, mida Glasgow's külastada, ja mida te Edinburghist ei leia":)
Päevikulaadsed raamatud on toredad selle poolest, et sealt leiab vahvaid ütlemisi. Mõned näited siinkohal:

Minult (Sarah,53) küsiti: "Kust saab kõige odavama prostituudi?" Ausalt! Küsija oli üks nendest, kes võitis ujumise pronksmedali, mingi Joe. Ma siis vastasin talle, et kui tahad odavaid kartulikrõpse, siis mine Sinisesse Laguuni ja saad kolme naelaga." (Chippie - Kanadas - prostituut, chippy - Suurbritannias - pood, mis müüb fish & chips'e.

Šoti terjerid, keda kutsutakse eesti keeles šotlasteks, on aga maailmakuulsad juba selle pärast, et enam kui viiskümmend aastat oli nende kuju kasutusel lauamängu Monopol nupuna. Miskipärast otsustati 2013. aastal kasutusele võtta uue kujuga mängunupp, viidi läbi ülemaailmne küsitlus, ning šoti terjer jäi napilt alla mingile nimetule ja iseloomutule kassile.

Ülikooli liikmetele pakutakse võimalust ühineda kodutuid abistavate vabatahtlike tööga ning ülikooli loomakliinikus annavad üliõpilased praktika käigus tasuta abi kodutute inimeste koduloomadele. (Kuidas saab öelda koduloom looma kohta, kelle omanikul pole kodu?)

Glasgow on eriline oma muuseumide poolest. Laiemalt on teada tõsiasi, et siinsed muuseumid ei küsi piletiraha. Lihtsalt astud sisse ja oled, väsid ära ja tuled järgmine kord jälle - sinu intellektuaalse lõbu maksab kinni linn.

Koerad on siin inimestega võrdsel positsioonil ja ma ei imesta, kui pärast kaheksakümne naela suuruse trahvi sätestamist ehitab kogukond oma koertele välitualeti ja palkab seda hooldama professionaalse käimlakäitleja.

Eile oli aga see päev, mil kohalik sai selja sirgu ajada. Linna tabasid päikesepaiste ja tohutu kuumalaine, 28 kraadi. Juba hommikul oli märgata, et inimesed on vatid maha ajanud. Koerajalutajad paterdasid sandaalide ja šortsidega soojas rohus ning ja Janey oli suvekleidis, tulipunased varbaküüned välkumas. Suvi lõppes siin 24 tundi hiljem ägeda äikese ja temperatuuri langusega, millest siis ka vestlusteema hommikukohvi kõrvale.

Vabatahtlik tegevus ja heategevus on siin elustiil. Näiteks käib praegu, kui majandus on juba pikemat aega languses ja linna eelarve iga aastaga väiksem, halastamatu raamatukogude sulgemine. Füüsiliselt on enamus likvideeritud raamatukogudest aga siiski avatud, sest töö on üle võtnud vabatahtlikud.

[Et mitte lasta optimismil raugeda, küsin pessimistlikult: Kas ka meid on ees ootamas selline perspektiiv?!? Vabatahtlikkus ja heategevus on ju tore asi küll, aga raamatukogu võiks olla ikka asutus, kus toimetavad oma ala asjatundjad. Või eksin ma?!?]

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar