24. august 2017

Aedoad

Aedoad ehk rohelised oad, ka türgi oad
On imeline aeg, mil peenral valmivad mitmed hõrgud köögiviljad, nagu näiteks aedoad (rohelised oad) ja suvikõrvitsad. Kogusin siia kokku infot aedubade kohta. Ehk huvitab kedagi veel:)

Aedoad [Toidutare]
Toidutare kodulehel kirjutab Lia Virkus:
 
Noorteks Türgi ubadeks või rohelisteks ubadeks nimetatakse väga varases arengustaadiumis aedube.
Noorte Türgi ubade kaunad on veel lihavad ja mahlased ning neis alles arenema hakanud oaterakesed peaaegu olematud. Seetõttu süüakse ära kogu vili, nii sisu kui ka ümbris. Noori Türgi ube kasutatakse nagu köögivilju, neil ei ole täiskasvanud ubadega midagi ühist ei kulinaarses mõttes ega ka bioloogiliste väärtuste poolest.

Toiteväärtuselt on aedoad lähedased aedhernestele. Mineraalaineid kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja rasvu ning C-vitamiini sisaldavad oad rohkem kui herned.

Kui on soov ise talveks külmutada, siis tuleks puhastatud ja tükeldatud ube enne blanšeerida vulinal keevas vees 3 minuti vältel. Järgneb külma veega jahutamine, nõrutamine, karpidesse või kottidesse pakkimine ning külmutamine tavalisel viisil.

Toiduks valmistamine
Aedube, nii nagu ühtki teist oaliiki ei tohi süüa toorelt, s.t kuumtöötlemata kujul neis leiduvate mürgiste glükosiidide tõttu. 10 minutit keetmist lagundab nimetatud ebasoovitavad ained täielikult. Külmutatud kujul müüdavad rohelised oad on parema säilimise (ensüümide tegevuse peatamise) huvides juba eelkeedetud või -aurutatud ning vajavad vaid blanšeerimist ehk lühiajalist keetmist. Kasuta keedetud kaunu liha- või kalaroogade lisandiks, suppide, salatite või pajaroogade ühe komponendina või ka omaette kuuma suupistena.

Veel infot aedubade kohta saad siit  ja siit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar