24. august 2017

Blanšeerimine

Et käes on taas hoidistamise aeg, siis on hea teada mõningaid nippe.
Endal hea meelde tuletada ja kel vaja, saab ka kiirelt info kätte.


Aive Luigela oma hoidisteraamatus "Hoidised" (Tallinn: Varrak, 2010) - üks äraütlemata hea raamat muide! - ütleb järgmist:
Blanšeerimine on toiduainete lühiajaline (mõnekümnest sekundist mõne minutini) töötlemine kuuma vee või auruga. Seejärel jahtame nad kiiresti jääkülmas vees. See toiming hävitab toiduaine pinnalt mikroobid, kusjuures säilib värvus.
Blašeeritud toiduaineid mahub rohkem purkidesse ja teisalt annab see võimaluse näiteks tomatite ja ploomide koorimiseks.
Blanšeerimist kasutame ka paljude aedviljadega ja metsasaadustega, kui valmistame neid ette sügavkülmutamiseks.
Kupatamine on toiduainete lühiajaline keetmine rohkes magedas või nõrgalt maitsestatud vees, Kupatamise eesmärk on soolase, kibeda või hapu maitse vähendamine, mürkainete lahustamine (mõningad seeneliigid).

Toidutare kodulehelt selline info:
Blanšeerimine (tuleneb prantsusekeelsest sõnast blanchir -valgendama) on toiduainete lühiajaline aktiivne kuumutamine vees või aurus.
Selle eesmärgiks on kas toiduainete osaline pehmendamine enne serveerimist või edasist töötlemist, kasutatakse ka koore eemaldamise lihtsustamiseks (näiteks tomatil).
Pärast lühikest kuumutamist jahutatakse toiduained külma vee all, et vältida järelpehmenemist. Enamasti kasutatakse köögiviljade puhul, mõnikord ka kala puhul.

Vikipeediast veel lisaks:
Blanšeerimise eesmärgiks võib olla erksa värvuse ja värske maitse säilitamine (lillkapsas, aeduba, spargelkapsas), koore eemaldamise hõlbustamine (tomatid, mandlid, virskud), toiduaine pehmendamine enne praadimist, toorelt serveeritavate toiduainete osaline pehmendamine (porgand, spargel- ja lillkapsas) ning samade köögiviljade ettevalmistav pehmendamine enne sügavkülmutamist. Õunu ja pirne blanšeeritakse ka enne kuivatamist, et nad tumedaks ei muutuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar