12. aprill 2017

Talvearhiivid

Merethe Lindstrøm. Talvearhiivid

No ei edenenud mul kohe üldse see raamat. Vaid 200 lehekülge ja ma ei suutnud korraga üle kümne lehekülje lugeda. Nii et venis see nagu... teate isegi, mis...
Raamatu tutvustus oli nii paljutõotav. Aga...
Jah, oli kohti, mil mõtlesin, et võiksin isegi midagi sarnast valmis kirjutada (ausalt ja omavahel öeldes - pareminigi).
Oli kohati äratundmistki, et jah - ka nii võib olla. Aga enamjagu oli selline heietamine, sõnade rittaladumine, et lihtsalt raske oli ennast sealt läbi närida. Palun südamest vabandust nende käest, kes sellist kirjandust armastavad ja kes seda naudivad. Minu jaoks oli see tõeline eneseületus (pigem enese piinamine) raamat lõpuni lugeda. Ootasin ja lootsin, et läheb paremaks, aga kahjuks ei läinud. Masendav ja pisut isegi morbiidne tunne jäi sellest.

Siiski siinkohal ka paar näidet, kus oli justkui see "miski" minu jaoks, mis õnnestus välja noppida, samas annab see edasi ka kirjutamisstiili (võib-olla on aga asi hoopis tõlkes?):

Ei, sinu jaoks on see, millest mina aru ei saa, tegelikkus. Kuna sõnad tähendavad meile nii palju. Me muudkui kordame neid. Sõnad on pendliks olemise ja mitteolemise vahel. Mina tõukan meid sõnade abil edasi: teeme nii ja naa, hakkamegi nii tegema, sina aga räägid tagasi, just see lammutab, hävitab. Edasi ja tagasi. Me ei jõua kuhugi, me ei lähe mitte kuhugi.

Anna andeks, ütled sa. Jälle. Katad näo kätega.
Anna andeks ujub, ujutab meid üle, osa majast, meid endid, sinu lapsed, voolab voodisse, pragudesse, liistude alla, kus on tuuletõmbus, trügib trepist üles ja istub aknal, lapatakse kokku ja pannakse kappi, kardinad tõmmatakse ette, see "anna andeks" ajab koerad nurka lamama ja vahtima, anna andeks on see, mille saatel me ärkame, sina ärkad, ettearvamatu, ettekavatsetud, kõik see, mis annab andekspalumise tõttu järele.
Anna andeks. See ei ole niisugune andekspalumine, mis kergendab ja parandab, see "anna andeks"  tirib põhja, on end kinni katnud ja hapneb raske tihedalt suletud kaane all, püsib seal all ja uputab ka kõik muu hägusesse põhjatusse vette.
Stopp.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar