14. märts 2024

Emakeelepäeva e-etteütlus

Möödumas on üks kaunis päev. Eriline päev. Pidupäev! Niisugune on emakeelepäev minu jaoks. 

Oli tõeliselt tore päev. Lugemisaktsioon presidendilossi ees. E-etteütlus. Emakeelepäeva konverents RaRa-s, mis kanti üle ka YouTube'i kanalil, kust see on ka edaspidi järelvaadatav. Lisaks veel muid vahvaid ettevõtmisi üle kogu maa. Kahjuks ei saanud kõigest maksimaalselt osa võtta, sest oli mitmeid segavaid asjaolusid, häirivaid faktoreid. Ent üldine päeva kandev toon ja foon oli siiski positiivne. 

Armastan oma emakeelt, meie armast eesti keelt.

Olgu siinkohal ära toodud ka tänavune e-etteütluse tekst. Seekord oli üsna kerge, mu meelest. Ainult et mina suutsin ikka kaks viga teha... Hasartselt olen alati kirjutamas ja end proovile panemas. Nii põnev on! 

Kas pole teps mitte kihvt, et haridus- ja teadusministeerium paikneb Tartus Munga tänaval?

Seal, ülikooli peahoonest mõne kukesammu kaugusel tuleb pedagoogikaalased otsused langetada kivisse raiutud imposantsete kultuuriheeroste märksa pilgu all.

Peeter Põllu, esimese haridusministri rühikas selg tuletab meelde koolmeistrite määravat osatähtsust ühiskonnas ning üksisilmi teineteist jälgivad Kreutzwald ja Kalevipoeg kõrvu oskarlutsuliku kaine literaadipilguga ei lase unustada eesti vaimuilma alusväärtusi.

Vahest peaks valitsusegi Stenbocki majast rahvusülikooli akadeemilisse mõjuvälja kupatama – nii oleks võimukandjatel ehk mahti ilmavaate turgutamiseks linnaraamatukogust kübekene tarkust nõutada või Tartu kunstimuuseumis kultustaieseid nautida.

Too Pisa torni sarnane majamürakas võib tekitada muidugi äraspidise tunde, et Emajõe Ateenas on alalõpmata midagi viltu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar