23. september 2022

"Monogaamia"

Püüan nüüd hakata tasapisi ja tagantjärele üles tähendama oma suviseid (ja võib-olla veelgi varasemaid) lugemisi. Ühega siin juba alustasin. Nüüd siis pöördkronoloogilises järjekorras hakkan minema või eks paistab, kuidas kujuneb...

Sue Miller. Monogaamia
Inglise keelest tõlkinud Piret Frey
Tallinn: Vesta, 2022
299 lk.

Raamatu tagakaanelt loeme:
Kaasahaarav ja sügavalt puudutav romaan abielust, armastusest, perekonnast, õnnest ja kurbusest.

Kesksel kohal on abielupaar Annie ja Graham, kellel on ühine tütar Sarah, Grahami esimene abikaasa Frieda ning nende poeg Lucas (koos oma abikaasa ja hiljem ka väikese tütrega). Ootamatult sureb Graham... Keset suurt ja sügavat leina saab Annie teada, et mees on teda petnud. Toimetulek leina, reetmise ja kõige sinna juurde kuuluvaga, seda saame raamatu lehekülgedelt lugeda.

Ühe tähelepaneku tahaksin veel kirja panna. Miskipärast eeldatakse, et lapsevanemad on kohe oma vastsündinust vaimustuses ja et nende lapsuke on kõige ilusam, armsam jne. Emade puhul see ilmselt nii ongi, kuigi arvan, et ka siin on erandeid, sest olgem ausad: vastsündinud ei näe sugugi kenad välja... Isade puhul -  raamatus tunneb just värske isa Lucas oma tütre sündimise järel selliseid vastakaid tundeid, et ta ei suuda armastada seda olevust. Seda ei saa talle sugugi pahaks panna, kuigi lugemisel oli mu esmane reaktsioon, et mis mõttes?!? Kui ma järele mõtlema hakkasin, siis mõistsin tema tundeid ja reaktsioone väga hästi.

Ikka sealtsamast raamatu tagakaanelt:
Sue Miller on tunnustatud ja lugejate seas armastatud Ameerika kirjanik, kelle trumbiks on maitsekad ja teravalt realistlikud kirjeldused tänapäeva perekonnast.

Kui midagi ette heita, siis kohati just see "armastatud ameerikalikkus" häiris ja ma ei tea, kas autor kasutabki sellist sõnavara (Ameerikas tavaine ehk?) või on see tõlketeema - üks "keppimise" jutt käis pidevalt. See on minu meelest nii labane väljend ja riivab igakord.

Mida see "monogaamia" siin täpselt tähendas, see jäi mulle küll pisut arusaamatuks, aga ega kõik ei olegi nii andekad😀

Aga muidu oli täitsa tore lugemine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar