9. mai 2019

Minu Austria

Liina Mittermayr. Minu Austria: suusamägedest põgenikeni.

Tore raamat. Ilus kaanekujundus. Sobiks suurepäraselt ka jõuluaega. Muuseas antakse raamatu lõpuosas ka väga põhjalik ülevaade laulu "Püha öö" ajaloost. Nimelt on selle laulu sünnipaigaks just Austria. See on mulle, mitmel põhjusel, väga südamelähedane teema.

Laul on loodud 1818. aastal Salzburgi liidumaal. Muusika autor on Franz Xaver Gruber, Arnsdorfi küla koolmeister ja kiriku orelimängija. Tekst sündis juba kaks aastat varem, Oberndorfi küla St. Nikola (abi)kirikuõpetaja Joseph Mohri sulest. Just Mohri algatusel sai tekst viisistatud ja 1818. aastal St. Nikola kirikus jõuluõhtul ette kantud.
Laulu laiema publiku ette viimises on "süüdi" Tiroolist pärit orelimeister Karl Mauracher, kes tuli Oberndorfi kiriku orelit parandama ja võttis pärast töötegemist külast lahkudes kaasa ka "Püha öö" laulu, mida omakorda hakati laulma Tirooli kirikutes.

Selline väike tutvustus siis siiagi. Edasi on võimalik juba raamatust lugeda. Tuttavad nimed neile, kes pisutki kirikulauludega kursis. Ja käis ju möödunud jõulude ajalgi uudistest läbi, et laul "Püha öö" tähistab 200. sünnipäeva.

Pagulasteema oli väga päris, kirjutatud otse ja ausalt, ilma igasuguse ilustamiseta.
Mae on jälle nii hästi osanud kõik need õiged tähelepanekud ja mõtted kirja panna, et loe nagu enda omi:) Nii et, kes rohkem teada tahab, kaegu ka tema kirjutatut. Ja muidugi lugege raamatut! Otsene allikas ikka kõikse parem!

Nii et - Austria, veel õige pisut kannatust ja ma juba tulengi! Oh, ootan põnevusega neid kauneid maalilisi väikelinnu ja muidugi Salzburgi ja Viini ikka ka! Ja imetabaseid loodusvaateid ja mägesid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar