26. märts 2019

Asjadest lahtilaskmise kunst

Kaisa Lattu. Asjadest lahtilaskmise kunst: oma vähem, ole rohkem

Soovitan soojalt see lihtsate tõdedega raamat läbi lugeda. See võib osutuda silmi avavaks või suisa elu muutvaks lugemiseks.
Ajastul, mil omamine ja asjad on staatuse sümboliks või lausa kultuseks.
Elu on tegelikult palju lihtsam.

Kas ootad seda ühte maagilist hetke, mil oma õnn ja elu enda kätte võtta? 
  • Ootad aasta algust, mil kõik lubadused taas kirja panna?
  • Ootad uue kuu algust, et võlad käsile võtta?
  • Ootad esmaspäeva, et siis tervislikumalt toituma hakata?
  • Ootad, millal tööl kiire periood läbi saaks, et seda raamatut alustada? Ootad vihmaseid ilmu, et raamatut alustada?
  • Ootad  ellu uut inimest, et saaksid halvast suhtest lahti lasta?
  • Ootad aega, millal teenid selle kindla palganumbri, et reisima minna?
  • Ootad ilmutust?
Kui kaua sa oled valmis ootama, enne kui oma eluga päriselt alustad ja taipad, et see ei olegi peaproov? Ilmselt ei saa mitte kunagi meist täiuslikke inimesi ja ei tule kõiki täiuslikke olukordi. Mida sa aga saaksid teha, on hakata oma unistustega pihta juba täna ja liikuda samm-sammult edasi.


  • Kõigepealt pead endale selgeks tegema, et see, mis sul on, on juba piisav! Kui sa sellest aru ei saa, siis ei lakka sa kunagi ihkamast kõike, mis on uuem, suurem ja uhkem. Saa võitu lõpututest reklaamtahvlitest ja ära lase allahindlustel enda üle võimu saada.
  • Alusta oma asjade sorteerimist ja vähendamist.
  • Alusta oma päevaplaani lihtsustamist, kohustuste vähendamist, et teha rohkem ruumi meeldivale.
 
Astusin täna hommikul esimese sammu sellel teel. Võtsin ette tualettlaua ühe pisikese sahtli ja sorteerisin läbi. Ei läinud poolt päevagi:) Ei läinud soovituslikku 15 minutitki.
Asju on meil ilmselgelt liiga palju. On ju tuttav see teema, et kapp on riideid täis, aga selga panna midagi ei ole.

Mõni inimene ehk muretseb sellepärast, et ei taha pidevalt samu asju kanda. Usu mind, inimesed ei märka ja neid ei huvita, kas sa kannad samu riideid. Ja kes märkab või teeb märkuse, sellel on ilmselt endaga mingi probleem lahendada, sisemine võitlus pidada. Endaga rahul olevale inimesele ei lähe korda nii tühine asi nagu teiste inimeste riiete kvantiteet või selle üle järje pidamine, kui mitu korda keegi ühte ja sama kampsunit sel nädalal kandis.

Hoidke mõned asjad päris endale ja märkate, kui palju rohkem võluväge ja salapära nendes siis on.
Kunagi pole mõtet tunda ennast halvasti selle pärast, mida näed teiste sotsiaalmeediakontodel. Päris tihti on see seal ju vaid näiline kuvand.
Pane energia sellesse, et oleksid õnnelik päriselus, mitte ainult sotsiaalmeediaseinal.
Väärtusta elu rohkem kui asju, ja oled tõeliselt sõltumatu.

Kogusin sellest raamatust palju häid mõtteid. Minu jaoks üks tõetera teise järel. Puhas kuld!
Võiksin pool raamatut siia ümber kirjutada. Püüan piiri pidada. Lisan vaid veel paar mõtet.

Õpi ütlema EI! Ütle EI iga kord, kui see ei pane su silma särama, kui see pole sulle oluline ja röövib aega nendelt tegevustelt, mis on su südames. Treeni EI ütlemise lihast pidevalt.
Me loome tihti endale ise liiga ebarealistlikke päevaplaane ja seejärel pettume, oleme stressis ja väsinud. Tuleb endale selgeks teha, et lõppude lõpuks on enamasti kõik siiski meie enda prioriteetide küsimus. 

Mis puutub kvaliteetsetesse suhetesse, siis me tunneme tihti survet ja kohustust suhelda ka nende sugulastega ja vanade tuttavatega, kellega tegelikult klappi ei leia. /.../ Lase lahti harjumusest ja keskendu kvaliteedile. /.../ Kindlasti on kõigil meil suhteid, nagu näiteks see klassiõde, kellega kunagi olime parimad sõbrannad, /.../ Vahepeal peab jätma need inimesed mälestustesse ja tuleb lasta neil lihtsalt minna. Tuleb jätta see mälestus nendest lahedatest hetkedest ja võtta omaks mõte, et just tollel hetkel olid nemad su elus tähtsal kohal ja nüüd on aeg edasi liikuda, on juba uued hetked ja uued inimesed. Paari aasta pärast juhuslikult kokku põrgates on jälle tore juttu ajada.

Lõpeta ära suhtlemine inimestega, kes toovad sind alla, materdavad su ideid ja panevad sind enda väärtuses kahtlema.

Me elame ühiskonnas, kus materiaalsed asjad ja märgid näitavad staatust ja edukust. See on koht, kus rikkaks nimetatakse neid, kellel on suurem maja ja kallim auto ning rohkem asju. Maailm, kus ahnus ja agressiivsus ning pidevalt hõivaud olemine tähendab edukust. Mis on tegelikult edukus? Kas asju täis maja koos vanematega, kelle lapsed kasvavad üksi, sest vanemad on pidevalt tööl raha teenimas,et saaks lastele uusi ja veeluuemaid vidinaid osta? Endale uhkema auto osta? Või on edukus see, kui inimene naudib oma päeva ja oma elu, kaasa arvatud aega, mil ta on tööl, ning veedab palju aega inimestega, keda ta armastab. Miks nimetatakse edukaks seda, kes tõuseb karjääriredelil, samal ajal vaeveldes ärevuse küüsis?
Edu ei pea tulema koos piinaga.
Tee seda, mis on su hingega kooskõlas. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar