13. juuni 2024

Ajast

Minu argihommikute (rutiini) juurde kuulub Vikerraadio hommikuprogramm (Teksti TV taustal, u 6.25-6.50), sealt tulevad esimesed uudised ja (vaimulik) hommikumõtisklus. Edasi lülitun juba Terevisiooni lainele, kust saan teleuudised, multifilmi laksu ja äraarvamismängu "Eesti pildis" (mu lemmik!)

Tahtsin peatuda aga just hommikumõtiskluse juures. Enamasti on see hea, sageli väga hea või isegi ülihea, eks juhtu sisse ka nõrgemaid ja (minu jaoks) vähekõnekaid või sobimatuidki. Täna tahan peatuda heal. See on nii tõstev, kui hommikul saad tuge ja kosutust terveks päevaks, kui mõtisklus haakub ja kõlksub kokku minu olemusega...

Käesoleval nädalal mõtiskleb Leevi Lillemäe.
Tänane teema - aeg ja aja kasutamine. Minupoolne väike refereering:

Milline on meie aeg, meie tänane päev? Sellele anname vastuse oma tänase päeva rõõmude ja muredega. Sama aastaarv, kuupäev ja kellaaeg on enamikes riikides omavahel kokkulepitud. Kuidas aga aega tajume ja kasutame sõltub aga suuresti meist endist, aga ka asjadest ja elukorraldusest meie ümber.

Psalm 90,12: Õpeta meid meie päevi arvestama, et me saaksime targa südame.
Inimese eluaeg on piiratud. Kuidas kasutada aega parimal viisil? Mõnikord tähendab aja mõistlik kasutamine, et teeme palju asju oma eesmärkide saavutamiseks. Teinekord on aja parim kasutamine siis, kui me midagi ei tee, vaid puhkame ja lõõgastume. Sageli jõuame tõdemuseni, et aega oleks võinud paremini kasutada. Oleme end üle koormanud tööde ja tegemistega ning olulised asjad on jäänud unarusse. Kiirustades võime unustada iseenda, oma tervise, unarusse võivad jääda meile olulised inimesed.
On elusündmusi, kus hindame oma ajakasutuse 
ümber. Kui aega enam tagasi ei saa, tuleb leppida sellega, mis on olnud ja olla selle eest tänulik.

[Viimaks sai vanaisa kalale minna. - Kuula ise seda lugu, see on kõnekas!]

Kurb on, kui tuleb olulisi asju kogu aeg edasi lükata lootuses, et küll kunagi  selleks aeg kätte jõuab, see õige aeg. Kas jõutakse seda aega ära oodata? Võib-olla võiksime mõelda, et täna ongi see õige aeg oluliste asjade tegemiseks ja nendest rõõmu tundmiseks. Täna on meil võimalus alustada uut päeva, kasutada meile antud aega.
Õpiksime meile antud aega kasutama nii, et tähtsad asjad saaks tehtud ja olulisi asju ei peaks edasi lükkama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar