13. juuli 2017

Ajust ja arust

Jaan Aru. Ajust ja arust: unest, teadvusest, tehisintellektist ja muustki.

Äärmiselt huvitav, optimismi ja mõnusa huumoriga vürtsitatud populaarteaduslik raamat ajust ja arust. Üks selliseid, mille ma tahaks jälle pea täismahus ümber kirjutada!:)
[Raamat on tegelikult juba ammu loetud, nüüd värskendasin veel mälu, lugesin kirjutatu üle ja tahaks ikka üht-teist juurde lisada:) Püüan end siiski tagasi hoida:)]

Kõige rohkem meeldis mulle peatükk "Hea uni on täisväärtusliku elu alus."
Uni on tähtis. Kahjuks ei arvesta meie elustiil tihti unega - pigem üritatakse võimalikult palju tööd teha, siis trennis käia ja seejärel veel klubisse või pubisse minna. Hommikul ja päeval juuakse kohvi või energiajooki ja elu liigub edasi, justkui poleks und vajagi. Kui lõpuks tekib väsimus, käiakse kallil puhkusereisil, kus ööd kuluvad jällegi tantsimisele ja muule. Me justkui investeerime tervisesse: käime trennis, sööme mahetoitu, lendame puhkusereisile. Kuid selle kõige kõrvalt unustatakse kõige tähtsam - uni. Uni on võrdselt tarvilik igale inimesele, kunstnikule ja sportlasele, automüüjale ja laotöötajale. Hea uni aitab elust võtta maksimumi.
Mulle isiklikult tundub, et ühiskonnas on levinud arusaam, et uni on nõrkadele. Raamatust saame aga hoopis teada, kuidas unest viimast võtta ja et tervislik uni vajab distsipliini!
Meile tuletatakse meelde ammuteada, aga ikka ununema kippuvad tõsiasjad, mis on hea une eelduseks (ehk siis hea une kümme käsku):
1. Minge voodisse alati umbes samal kellaajal.
Rutiini osav kasutamine aitab hõlpsamini uinuda ja hommikul paremini üles saada.
2. Vaadake, et toas oleks pime ja mitte liiga soe.
Evolutsiooniliselt on uni seotud pimeda ööga, nüüd segavad meid tänavalambid ja mööduvad autod. Magage jahedas (nt 19-20 kraadi)
3. Lülitage ekraanid välja, need hoiavad aju üleval.
Lõpetage umbes pool tundi enne voodisse minekut telekavaatamine, nutiekraani vahtimine ja arvutiga töötamine.

4. Edukaks uinumiseks unustage mured ja töö.
Inimlik komme on mõelda voodis argimurede või tööde peale. Stopp! Voodi pole probleemide veeretamise koht - mõtlemine hoiab aju ärkvel. /.../ Tuleb harjutada voodis mõtlemise katkestamist: kui saate aru, et mõtted keerlevad, siis pole sellest midagi, vahetage asendit või avage hetkeks silmad. Seejärel keskenduge kujutluspiltidele, kujutades ette näiteks ilusat loodusvaadet lammastega. Huvitaval kombel ütleb minu kui väga halva magaja kogemus, et iga kord tuleb võtta natuke erinev kujutluspilt. Kui mul on silme ees jälle seesama aas ja jälle needsamad lillamummulised lambad, siis uni ei tule enne, kui ma proovin karupoegi lumises orus.
5. Katsuge igal ööl piisavalt magada.

Tähtis on teada, et mõni meist saab hakkama kuue ja mõni kümne tunniga, seega olge iseenda vastu aus ja leidke endale paras annus. Kui tunnete end pärast kuut tundi und värske ja hästi puhanuna, ei pea vägigi edasi magama.
6. Ärge tundke end keset ööd ärgates halvasti.
Kui olete ärkvel, võtke asja rahulikult, keetke endale tass teed ja lugege raamatut! Ärge muretsege une pärast ja ärge avage arvutit.
7. Päevase kohvitassi asemel tukastage 10-15 minutit.
Ka lühike päevauni soodustab mälusisude salvestamist ja uudsete lahenduste leidmist.
8. Uni on aeg teie ajule.
Ärge tundke süümepiinu, kui võtate kasutusele abinõud parema une saavutamiseks. Elukaaslase, naabrite või muude öiste häälte vastu kasutage kõrvatroppe. Kui elukaaslane vähkreb ja vahel ärkate, elukaaslase küünarnukk ribides, siis olge head ja magage eraldi voodites. Abielu on püha, aga uni on ka!

9. Kui tahate magada, ärge võtke unerohtu. 
Unerohud on popid ja neid tarvitatakse palju, kuid teadustööd näitavad, et unerohud ei aita objektiivselt kaasa paremale unele. /.../ Seega ei too ravimid head und, kuid võivad raskendada hommikust ärkamist ja teid ülejäänud ajal unisemaks muuta.
10. Ärge jätke und vahele.
Liiga vähene uni on seotud ülekaalulisusega, südame ja veresoonkonna haiguste ja mitmete tõsiste vaimsete häiretega.


Tervislikud eluviisid on populaarsed - inimesed vaatavad kiiduväärt täpsusega, mida, millal ja kuidas söövad ja käivad mitu korda nädalas jooksmas. See on vahva! Aga kui needsamad inimesed istuvad hilise ööni, nutitelefon peos, siis minu jaoks on see samal ajal irooniline ja kurb. Võiks öelda, et me sööme nagu gurmaanid, kuid lõhume aju nagu narkomaanid. Internetis leidub lõputult teavet tervisliku toitumise kohta, kuid raske on leida asjalikku infot oma aju hoidmise kohta. Loodetavasti pani see peatükk teie mõtted jooksma. Hoidke iseennast, hoidke oma aju!

Autor ütleb lõppsõnas: 
Muidu väga nutikad inimesed arvavad sageli, et inimene kasutab vaid viit uni kahtkümmet protsenti oma ajust. Raamatu 4. peatükis selgitasin, miks see väide on umbluu ruudus. Jagage seda teadmist ka teistega. Aju saab alati paremini ja efektiivsemalt kasutada, loodetavasti leidsite siit mõne nipi.
Üks lihtne nipp vaimse tervise ja vaimse vormi hoidmiseks on magamine. Raamatu üks eesmärke oli selgitada, kui tähtis on uni. Uni  on ajule tarvilik. Magage, et anda ajule mälusisusid korrastada ja ajus sanitaartöid teha. Magage, et olla loomingulisem ja lihtsalt meeldivam inimene."

Unenägudest kirjutab autor järgmist:
Rohkem kui poole sajandi pikkune unenägude uurimistöö on näidanud, et unel pole varjatud sümboolikat, mida oleks võimalik unenäoseletajate abil seletada. Ajud on erinevad, selliseks on need muutnud erinevad kogemused (nagu arutasime 1. peatükis). Seega võib minu unenägu tähendada midagi minu jaoks, kes ma tunnen enda kogemusi, kuid pole põhjust uskuda, et inimene, kes minu kohta mitte midagi ei tea, oskab arvata, mis on mu unenäo taga. Teadlased on unenägusid uurinud pikalt ja põhjalikult ning praeguse hetke arusaama kohaselt puudub unenägudel peidetud tähendus. Etteruttavalt võib öelda, et unenäod kajastavad üsna kenasti unenägija argipäeva ja selle erinevaid tahke.
See mulle meeldib! Ikka olen pidanud kuulama neid jaburusi, kus öeldakse, mida see või too unenägu küll tähendas ja kas su unenäod lähevad täide jne jne. Nüüd olen saanud teadusliku tõestuse selle kohta, et unenäod ei sümboliseeri varjatult midagi, vaid peegeldavad meie elu igapäevaseid sündmusi. Seega ei pea ma end enam kuidagi pahasti tundma ega õigustama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar