29. juuni 2020

"Kuidas kultuuritegelased lahkuvad"

Andres Pulver. Kuidas kultuuritegelased lahkuvad. (330 lk.)

Lakooniline entsüklopeediline ülevaade paljudest kultuuritegelastest pisut omapärases võtmes - eluõhtust ja kalmistule jõudmisest. Iga isiku lühieluloo juures on foto hauakivist või -monumendist.
Kel pole viitsimist rohkem süveneda, siis siit saab täiesti asjaliku, küll äärmiselt minimalistliku ülevaate huvitavatest persoonidest. Kirjanikud, kunstnikud, muusikud, näitlejad jne.
Kokku 96 nime, kelle hulgas näiteks Ervin Abel, Mait Agu, Urmas Alender, Betti Alver, Gunnar Graps, Jaak Joala, Urmas Kibuspuu, Kaljo Kiisk, Eri Klas, Jaan Kross ja Ellen Niit, Heli Lääts ja Peeter Saul,  Hardi Tiidus, Voldemar Panso, Valdo Pant, Mati Unt, Silvi Vrait ...
Näiteks üks huvitav fakt, mille teada sain: Rudolf Tobiase tütar Helen Tobias-Duesberg sündis enam kui pool aastat pärast isa surma.
Teine huvitav fakt, et kunstnikud Kristjan ja Paul Raud olid kaksikvennad ja sündinud erinevatel kuupäevadel, (vastavalt siis 22. ja 23.10.1865)

Eriliselt sümpaatselt mõjuvad ja meeldivad käekirjalised hauakirjad. Näiteks Kalju Lepiku, Valdo Pant'i, Mart Saare, Juhan Smuuli, Anton Hansen Tammsaare, Kalmer Tennossaare, Friedebert Tuglase hauakivil.

Selline, mõne jaoks ehk veidi morbiidne suvelugemine siis:) Aga põnev oli, sest surnuaiad on põnevad paigad.
Mulle meeldib kabeliaias kõndimas käia, kui parafraseerida klassikuid:)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar