29. august 2024

Rabelemiskultuur

Rabelemiskultuur. Töö. Edukus. Töönarkomaania. Tööstress. Väsimus. Läbipõlemine. 

Neid teemasid käsitleb Malissa Clark oma raamatus "Alati tööpostil: miks on alati-rakkes-töökultuur ärile halb ja kuidas olukorda parandada?" (Tallinn: Äripäev, 2024, 200 lk.)

Pillun siinkohal alustuseks tsitaate:

"Me ei tööta kodus, me magame kontoris" (Andrew Barnes)

...meie suhe tööga muutub üha ebatervemaks. Läbipõlemist ja stressi on rohkem kui eales varem. Juba enne pandeemiat kuulutas WHO stressi 21. sajandi epideemiaks.

Töösõltuvus seisneb palju rohkemas kui pelgalt töötatud tundide arvus.

Teame, et töösõltlastel on suurem tervisehädade risk, muu hulgas ohustavad neid suuremal määral südamehaigused, unehäired ja kõrge vererõhk. Olen rääkinud inimestega, keda on töö ajal tabanud mitu infarkti. Usu või mitte, aga tavaliselt ei piisa ühest infarktist, et töösõltlane hakkaks oma elu muutma.
Töösõltlasi tabab tavalisest töötajast märksa suurema tõenäosusega tõsine läbipõlemine, millega kaasnevad tohutu kurnatus, küünilisus, tööst võõrandumine ja tunne, et tööga ei saada hakkama.
...töösõltlaste puhul esineb iseäranis sageli just kurnatust

...töösõltuvus on ainuke  sotsiaalselt vastuvõetav - ehk võiks lausa öelda, et tunnustatud - sõltuvus.

Töösõltuvusel on neli peamist aspekti: käitumuslik, motivatsiooniline, kognitiivne ja emotsionaalne. Selle tuvastamiseks on vaja kõiki aspekte; et kedagi töösõltlaseks pidada, ei piisa ühestainsast.

...töösõltlased töötavad palju rohkem, kui neilt nõutakse ja oodatakse.

Kui tööst haaratud töötaja ja töösõltlane saavad ühekorraga eksisteerida, siis kuidas neil vahet teha?
Selleks on kaks viisi: vaata, kuhu kulub energia, ja selgita välja inimese motivatsioon tööd teha.

Kuhu kulub energia? Oluline erinevus seisneb selles, et haaratus saavutatakse töötamise ajal - see on elevust täis ja töösse süüvinud seisund. ...kõik ülesanded piirduvad tööga, mis tehakse ära oma ametikoha raames.
Töösõltuvus tähendab aga sageli tegevust väljaspool neid raame: tööprojekti kallal vaeva nägemine randa mineku asemel, perega aega veetes pidevalt töökõnede vastuvõtmine, lakkamatu mõtlemine kliendiga lõppenud kohtumise peale või sõpradega juttu ajades pidevalt tööst rääkimine. Kui tööga seotud teemad on valdavad sinu elu kõigis valdkonnis, on see märk töösõltuvusest. Tööst haaratud inimesel on palju lihtsam ennast õigel ajal töölainelt ümber lülitada (vaimselt ja kehaliselt), ent töösõltlaste puhul on see võimatu.

Mulle tundub, et see raamat peaks olema kohustuslik kirjandus iga töötaja ja tööandja laual.
Tahaksin selle siinkohal ümber kirjutada...
Aga ei olnud aega raamatut lõpunigi lugeda, kuna pidin selle oma töölaualt edasi saatma...
Raamat tundub olevat üsna defitsiitne, ei leia kusagilt müügilt ja mõnes üksikus raamatukogus on ka vaid säilituseksemplar. Igal juhul, kui on võimalik kusagilt see eksemplar endale hankida, siis... andke minna!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar