26. august 2012

Innustunult ja vaimustusega Hiiumaast


Selle, peagi mööduva, suve üheks suursündmuseks tundub saavat või jäävat augustikuine Hiiumaa reis. Meie igasuvine "musketäride" rännak viis tänavu Hiiumaale ja nii sobivalt, et saime osa mitmest toredast sündmusest, mis just augustikuu alguspäevadesse jäid. Plaanides oma reisi ei osanud me aimatagi, et meil avaneb võimalus külastada ühepäevakohvikuid Kärdla kohvikutepäeval ja kuulata imelist Kukerpillide juubelikontserti Kärdla lauluväljakul. Seega saime need boonusena kaasa!
Juba mandritolmu jalgadelt pühkimine oli märgilise tähendusega. Pikk meresõit häälestas hoopis teisele, rahulikumale lainele. Päikseline päev Hiiumaal algas kauni hetkega Pühalepa kirikus, kus täiesti ootamatult olid uksed avatud ja lahke perenaine meid vastu võttis nagu kaugeid külalisi, keda ammu oodatud. Vaatasime ringi kunagises Suuremõisa mõisakompleksis, kuhu täna on mahtunud kaks kooli ning kus käis vägev remont.
Esimeseks öömajaks oli Tondilossi külalistemaja Käinas, kus lahke pererahvas juba päevasel ajal meile toad kätte juhatas ja edasisi soovitusi päeva veetmiseks andis. Läheks vist pikaks, kui kõiki neid kauneid paiku ja vaateid püüda kirjeldada ja edasi anda. Ent siiski mõned märksõnad Sõru sadam, Kassari, Sääre tirp, Orjaku sadam (õhtul käisime seal pannkooke maasikamoosiga söömas, mmm, kui hea!) ja võrratult ilus ilm...
Teisel päeval saime tunda suve veidi vesisemat ja jahedamat poolt. Siiski ei jäänud ükski vaatamisväärne koht seetõttu külastamata. Oli tuletornide päev - Kõpu, Ristna, Tahkuna. Reigi kirik ja surnuaed. Mänspe kabel ja Vanajõe org - millised imelised suured mustikad seal olid ja enamus meist ka sinna maha jäi! Aga sõrmed ja suud said igatahes siniseks:) Õhtuks jõudsime Kärdlasse ning vihmasadugi taandus. Ööbimiskohaks võrratu Kivijüri külalistemaja. Mõnusalt soojas ja sumedas augustiõhtus seadsime sammud Kärdla lauluväljakule Kukerpillide kontserdile. Oli tõeliselt rahvalik üritus, lausa laulu- ja tantsupidu!
Laupäeval ootasid avastamist Kärdla ühepäevakohvikud. Et aga jaksaksime pea terve linna läbi kõndida, selle eest hoolitses külalistemaja perenaine fantastilise hommikusöögiga. Kohvikutepäev ületas kõik ootused ja tekitas isu järgmisel aastal tagasi tulla.


Kõpu tuletorn
Ristna tuletorn
Tahkuna tuletorn






16. august 2012

Imeline suvi

Imeline suvi! Hiiumaal. Vanajõe org



Säravvalge Kõpu tuletorn sinitaeva taustal


Taamal terendab Sääre tirp


Pühalepa kiriku vitraaž


Kassari kabel



See on tõepoolest Eestis. Sõru sadamas asuv Sõru muuseum. Meretagune värk:)


Suurepärane Sõru sadama kompleks