14. märts 2012

Emakeelepäev

Täna rahvusraamatukogus toimunud emakeelepäeval arutleti eesti keele arengu, hetkeseisu ja saatuse üle. Eesti keel puudutab igaüht, kes end eestlaseks peab. Eesti keel peaks meile kõigile korda minema. Kuidas me end väljendame kõnes ja kirjas. Eriti just kirjas. Sest ega ikka päris kõike ei kõlba kirja panna, mida sülg suhu toob. See on eetika ja etiketi küsimus.
Jäi meelde mõte, kus üks vanaema ütles, et ta mõistab vene keeles rääkivaid kaasmaalasi, aga laste/noorte jutust ei saa midagi aru. Loomulikult - keel muutub ja areneb, aga kurvaks teeb, kui põlvkondlik lõhe niiviisi järjest süveneb. Veel jäi meelde, et "kui teadust tehakse ainult võõrkeeles, siis on tulemuseks võõrkeelne teadus. Ilma emakeelse hariduse ja teaduseta on etnos hukule määratud." Eks siit edasi peab igaüks ise mõtlema...
Lugesin raamatust "Samba, sake ja tšillikaun" autori kohtumist oma välismaal (Brasiilias) elava sugulasega, kes polnud aastakümneid emakeeles rääkinud, ent seda ometi nii soravalt tegi. Ainult et keel on vahepeal nii palju muutunud. Apteek - rohupood, tänav - uulits.
Tänaseks päevaks on lisandunud taristu, kärgpere, kestlikkus jne. jne.
Tegelikult on põnev jälgida arenguid, mis keeles toimuvad. Samas on aga meie kõigi ülesanne hoida ja säilitada oma emakeelt. Rääkida ja kirjutada ilusat eesti keelt.

12. märts 2012

Kevade ootuses

Varsti talvine tuju ja lumi -
kõik kaob kiiresti pärivett.
Igas suves
on sügisekumin,
igas talves on kevadet.
Leili Andre



11. märts 2012

Sissejuhatav sepistus

Kuskilt lasteraamatust (see võis olla aabits) on jäänud meelde jutuke, kus kuuse-papa õpetab kuuse-last: Sinu isa on kuusk, sinu ema on kuusk, sina oled kuusk - me oleme kokku kuusik. Seda kuuleb tuule-poiss, kes siis omakorda hõiskab: Minu isa on tuul, minu ema on tuul, mina olen tuul - me oleme kokku tuulik.
Nii tekkiski mõte, et kui mina olen sepp ja tema on sepp, siis võiks see kokku olla sepik:) Siit edasi mõeldes leidsin aga, et hoopis toredam on sepikoda. Siin pole küll midagi pistmist sepatööga, ei ole tulist ääsi ega raua tagumist. Pigem on tegemist "sõnaseplusega" (mis vahva sõna:)) ehk siis mõtete sõnadeks sepistamisega. Nii et kodukootud filosoofiat ja muud sarnast võib siit leidma hakata.